חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה למדנו מ'חרבות ברזל'? הלקחים במערך הכבאות וההצלה

הוועדה לביטחון לאומי דנה ביישום לקחי 'חרבות ברזל' עד כאן של כבאות והצלה לישראל

כב"ה: "לוחם אש שעולה למשמרת לא יודע אם הוא יוצא לחילוץ תאונות דרכים, כיבוי טנק בוער, חילוץ לוחמים מג’באליה או טייסת ממסוק ברפיח"

הוועדה לביטחון לאומי קיימה היום  – רביעי, דיון חשוב על יישום לקחי מלחמת "חרבות ברזל" במערך הכבאות וההצלה. בדיון נכחו נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי, וראש הוועדה ח"כ צביקה פוגל. הדיון התמקד בצורך החיוני לשיפור היערכות מערך הכבאות למצבי חירום ולעמידה באתגרים ביטחוניים, כמו גם בהתמודדות עם שינויי אקלים והתחממות גלובלית המשפיעים על מספר השריפות ועל עוצמתן.

הוועדה בהשתתפות נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי. יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל, נאמר כי כבאות והצלה מתמודדת ב 15 שנים האחרונות עם אירועים חריגים ויוצאי דופן. בהם: חילוץ והצלת לכודים תוך כדי חירוף נפש מתוך האש ותחת האש כאשר בשנה האחרונה 10 לוחמי אש ומתנדבים נפלו חללים. "המעבר מכבאים ללוחמי אש חיבר את ההבנה כמה הארגון הזה הוא בטחוני. הבנה שאני מקווה תחדור לסעיפים שמגדירים את ההגדרות מהזכות להיקבר והזכות לתקציב כמו ארגון בטחוני".

האתגרים והיעדים של נציב כבאות והצלה – תגובה מהירה ומקצועית

דברי נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי: "כמערך קטן מאד אסור לנו להיות מופתעים. המטרה להגיע עד עשר דקות לכל מקום ואירוע כדי להכריע אותו". בהתייחס לנושא בניין הכוח של המערך אמר :"בכבאות יש מקום לכל המסגרות: חיילים, שירות לאומי ואזרחי ולכל המגזרים. אנחנו פתוחים לגייס את כולם".

המעבר מכבאים ללוחמי אש – חיזוק הבנת הביטחון במערך הכבאות

יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל: " המעבר מכבאים ללוחמי אש חיבר את ההבנה כמה הארגון הזה הוא בטחוני. רשמתם פרק חדש בבניין הכוח של מערך כיבוי והצלה בשנה האחרונה. אתם גוף שאין לו תחליף במקצוע המסוכן הזה".

האתגר הגדול: היערכות למצבי חירום תחת שינויי אקלים

עם העלייה בשינויי האקלים והתחממות הגלובלית, מנתוני כב"ה עולה, כי בימים החמים בין 70% – 80% מהטילים שנפלו ושבריהם גרמו להתפתחות של שריפות בהיקפים גדולים. ב- 32% מהאירועים נדרשו מעל ארבע שעות לחימה של לפחות ארבעה צוותים. מעל 220 אלף דונם נשרפו בזירה הצפונית. 70 אחוז מרכבי הכיבוי הם למעלה מ- 20 שנה וקיים פער בבניין כוח הנדרש לתרחיש הייחוס של 2,165 לוחמי אש סדיר ומילואים.

מצוקת כוח האדם – פער בבניין הכוח

נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי, אמר כי מעבר למלחמת 'חרבות ברזל' המשמעות של שילוב תנאי מזג האוויר ושינוי האקלים בנוסף למחוללי המלחמה מאתגרת את הרשות 24 שעות ביממה ולכך היא נערכת. "הצבא מדבר על התראה מוקדמת. אני עושה הכל להנחיל שכמערך קטן מאד אסור לנו להיות מופתעים. המטרה להגיע עד 10 דקות לכל מקום ואירוע כדי להכריע אותו. כל תפישת ההפעלה על מאות פעולות מבצעיות שהתמודדנו אנו חותרים לשלב למידה ומפיקים לקחים כדי להיות יעילים וטובים יותר".

בהתייחסו לנושא היקף המשאבים הקיימים שאינו תואם את המענה הנדרש למול תרחיש הייחוס, אמר הנציב כספי: "אנו חייבים גיוס של 300 לוחמים כל שנה כדי לעמוד בתרחיש הייחוס. בניית 10 תחנות חדשות, רכש של 30 מכוניות כיבוי כל שנה, כאשר 70 אחוז מרכבי הכיבוי הם למעלה מ- 20 שנה. עוד ציין, כי למערך אין בעיית גיוס. "כל תקן שיוקצה אדע לאייש".

טפסר איציק עוז, מפקד מחוז דרום, ציין כי מאז ה 7 לאוקטובר היה צורך להתאים התוכניות למציאות המשתנה, לשפר את התיאום הבין ארגוני, לשפר ולפתח טכנולוגיות חדשות, כגון: כיבוי טנק שנפגע. "יש לנו צוותים שנכנסים ומסייעים לצה"ל לנצח ואנו עושים את זה גם במקומות מעבר לגבול ובאזורי לחימה כדי להציל חיים.

האחריות הצפונית – אתגרי המחוז הצפוני במציאות החדשה

טפסר יאיר אלקיים, מפקד מחוז צפון, כב"ה: "בצפון יש 115 לוחמי אש הצריכים להתמודד עם מוקדי שריפה בשטח נרחב תוך זמן קצר. לוחמות ולחמי האש פועלים תחת איום חיים ממשי. טיפלנו במעל 17 אלף אירועי שריפה מתוכם 735 כתוצאה מנפילות אמל"ח. מאז תחילת המלחמה נשרפו 200 אלף דונם חורש טבעי ויער. בחרנו לעבוד על גדר הגבול כדי להציל חיים ורכוש ופעלנו בכל זירה ובכל מרחב תחת כל האיומים".

הנציב רב טפסר כספי אמר לסיכום: "נמשיך להקריב כדי שתושבי מדינת ישראל יחיו בבטחה מפני שריפות ולתת שירות מציל לחיים. נבנה מענה מהיר ועוצמתי גם בקרקע ובאוויר". יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ פוגל, ציין כי ילחם על מנת לאפשר למערך את הקיום וההתעצמות והתאמת היכולות למציאות החדשה וביקש את עזרת מפקדי המחוזות להפוך את המערך לגוף בטחוני. "רשמתם פרק חדש בבניין הכוח של מערך כיבוי והצלה בשנה האחרונה. אתם גוף שאין לו תחליף במקצוע המסוכן הזה".

צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן