חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אסתמה – מהמדריך לאבחון ועד הטיפול הביולוגי שמשנה חיים

קרדיט תמונה FREEPIK

אסתמה היא לא מחלה אחת פשוטה, אלא שם כולל למגוון מצבים נשימתיים כרוניים שמתבטאים בקושי בנשימה, צפצופים, לחץ בחזה ושיעול חוזר. למרות שמדובר באחת המחלות הכרוניות הנפוצות בעולם, רבים עדיין לא מבינים את ההבדלים בין סוגי האסתמה, את השפעת הגיל על הופעת המחלה ואת מגוון הטיפולים המתקדמים שמאפשרים היום לחיות חיים מלאים כמעט בלי מגבלות.

מהי אסתמה וכיצד היא מתבטאת?

אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה, שגורמת להיצרות ולהתכווצות של הסימפונות. התוצאה היא התקפים של קוצר נשימה בדרגות שונות. לעיתים מדובר בתסמינים קלים שמופיעים במאמץ או במגע עם גורמים מסוימים, ולעיתים מדובר בהתקפים חמורים שמצריכים טיפול מיידי.

סוגי אסתמה – לא כולם מתמודדים עם אותה מחלה

לא כל חולה אסתמה חווה את המחלה באותו אופן. קיימים כמה סוגים עיקריים:

  • אסתמה אלרגית : הסוג הנפוץ ביותר, שמופיע בעקבות חשיפה לאלרגנים כמו אבקנים, פרוות בעלי חיים, קרדית האבק או עובש. במקרים רבים, אסתמה  אלרגיתמופיעה כבר בגיל צעיר ומלווה את המטופל לאורך חייו. טיפול נכון בחשיפה לגורמים האלרגניים הוא חלק בלתי נפרד מההתמודדות.
  • אסתמה שאינה אלרגית : פחות שכיחה, נגרמת מגורמים כמו זיהום אוויר, עישון, שינויים במזג האוויר או לחץ נפשי.
  • אסתמה במאמץ:  מופיעה בעיקר בזמן פעילות גופנית. שכיחה בקרב ילדים ובני נוער.
  • אסתמה בגיל מאוחר : לא כל המקרים מתחילים בילדות. אסתמה בגיל מאוחר (Late-Onset Asthma)  היא תופעה מוכרת, ולעיתים מופיעה ללא רקע אלרגי ברור. מחקרים מראים כי אצל מבוגרים, האסתמה נוטה להיות עמידה יותר לטיפולים סטנדרטיים ודורשת גישה שונה.

אבחון נכון הוא המפתח להתאמת טיפול

אבחון אסתמה מתבצע באמצעות תפקודי ריאות, בדיקות אלרגיה ולעיתים בדיקות דם. חשוב להבין את סוג האסתמה, את חומרתה ואת הגורמים שמעוררים התקפים. ההבדל בין אסתמה אלרגית לאסתמה בגיל מאוחר, למשל, ישפיע ישירות על בחירת קו הטיפול.

מה חדש בתחום הטיפול באסתמה?

בעבר, ההתמודדות עם אסתמה התבססה בעיקר על משאפים מרחיבי סימפונות (ונטולין) וטיפולים מונעים מבוססי סטרואידים. אך בעשור האחרון חלה מהפכה של ממש עם כניסת טיפול ביולוגי לאסטמה.

טיפול ביולוגי לאסטמה – העתיד כבר כאן

מדובר בטיפול המיועד לחולים עם אסתמה קשה שלא מאוזנת באמצעים רגילים. התרופות הביולוגיות פועלות באופן ממוקד על מערכת החיסון, וחוסמות חלבונים מסוימים שמעורבים ביצירת הדלקת בדרכי הנשימה.
בין התרופות המובילות ניתן למצוא את Xolair, Fasenra וDupixen-t.

מחקרים קליניים הראו כי טיפול ביולוגי לאסטמה מפחית משמעותית את מספר ההתקפים, מצמצם את הצורך בסטרואידים ומשפר את איכות החיים של המטופלים.

אסתמה לפי גיל – למה זה משנה?

  • אסתמה בילדים ובני נוער: לרוב נובעת מרקע אלרגי. חשוב לזהות מוקדם את הטריגרים ולהקפיד על טיפול מונע קבוע. אצל חלק מהילדים, התסמינים פוחתים עם הגיל.
  • אסתמה בגיל מאוחר: יכולה להופיע ללא כל היסטוריה קודמת. פעמים רבות היא חמורה יותר ודורשת שילוב של טיפולים שונים, כולל שיקול של טיפול ביולוגי במקרים מורכבים.

טיפים לניהול נכון של אסתמה

  1. זיהוי גורמים מעוררים – במיוחד במקרה של אסתמה אלרגית.
  2. שמירה על טיפול קבוע – גם כשהמצב משתפר, לא מפסיקים טיפול ללא הנחיית רופא.
  3. פעילות גופנית מבוקרת – לא להימנע, אלא לדעת איך להתכונן.
  4. מעקב רפואי שוטף – התאמת הטיפול לפי שינויים במצב הבריאותי.

לסיום – אסתמה לא חייבת לנהל אתכם

המודעות לסוגי האסתמה וההתקדמות המשמעותית בתחום הטיפולים, מאפשרות היום לרוב החולים לנהל אורח חיים רגיל ומלא. בין אם אתם מתמודדים עם אסתמה אלרגית קלה, ובין אם מדובר על אסתמה בגיל מאוחר שמצריכה טיפול מתקדם – חשוב לדעת שהאפשרויות הרפואיות מתקדמות כל הזמן. אבחון מדויק ובחירה בטיפול הנכון, לרבות שימוש בפתרונות כמו טיפול ביולוגי לאסטמה, יכולים לשנות לחלוטין את איכות החיים.

 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן