דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גרין נט: מהפכת המחזור שהפכה את ירושלים למודל עולמי בניהול פסולת

ליהוא הכהן, מנכ"ל קבוצת בלוג'ן. צילום: ענבל מרמרי

ירושלים מובילה את המהפכה הירוקה: מתקן גרין נט שהפך למודל לחיקוי מציב סטנדרט חדש למיחזור בישראל

לפני תשע שנים נכתב פרק חדש בהיסטוריה של הטיפול בפסולת בישראל. בלב אזור התעשייה עטרות שבירושלים, החל לפעול בשנת 2015 מתקן גרין נט, שהיה למתקן המיון והמיחזור הראשון מסוגו בישראל. המתקן, המנוהל על ידי חברת דקל, חברה בבעלות משותפת של חברת BlueGen, זרוע איכות הסביבה של קרן ג'נריישן וחברת YSB, הוא הרבה יותר ממתקן מיון ומיחזור.

מנכ"ל קבוצת בלוג'ן, ליהוא הכהן מסביר ש"הצלחת גרין נט מהווה מודל לחיקוי לערים נוספות בישראל ובעולם, המעוניינות לשפר את מערכות ניהול הפסולת שלהן ולהפחית את ההשפעה הסביבתית השלילית, זאת בזכות טכנולוגיה חדשנית ויכולות עיבוד ומיון מהגבוהות בעולם."

כמתקן טיפול בפסולת הגדול בישראל ומהגדולים במזרח התיכון, מספק המתקן מענה לכמויות אדירות של אשפה, מה שהפך את העיר ירושלים לעיר המובילה במיחזור הפסולת בישראל. מתקן גרין נט מצויד בטכנולוגיות מתקדמות למיון ומיחזור פסולת מעורבת, הוא מטפל בפסולת המוניציפלית של מעל למיליון תושבים במטרופולין ירושלים, בעל קיבולת של כ-2000 טון אשפה בכל יום וכ-40% מהפסולת המגיעה למתקן מועברת למיחזור. בשנה האחרונה המתקן מיין כמות עצומה של כ 550.000 טונות של פסולת מעורבת , ומנע הטמנה של כ 200000 אלפי טונות של פסולת.

לדברי עופר בוגין מנכ"ל דקל תשתיות, מתקן גרין נט הוא לא רק מתקן מיחזור, אלא סמל לשינוי האמיתי שנדרש בתחום ניהול הפסולת בישראל: "בעשור האחרון, המתקן הצליח לשדרג את הסטנדרטים של מיחזור ולהפוך את ירושלים לאחת הערים המובילות במיחזור פסולת. השילוב בין טכנולוגיה מתקדמת לבין מודעות סביבתית מאפשר לנו להתמודד עם האתגרים הגדולים של המאה ה-21, ולהפחית את העומס על אתרי ההטמנה. אנו רואים את המתקן כקולקטיב של מחויבות לשמירה על הסביבה, כשכל טון פסולת שממוחזר הוא צעד נוסף לעבר עתיד בריא וטוב יותר למען הדורות הבאים."

איך זה עובד?

הפסולת הביתית שלנו עוברת מסע שלם לאחר שאנחנו משליכים אותה לפח הירוק. לאחר איסוף על ידי הרשות המקומית, הפסולת מגיעה למתקן גרין נט ועוברת הפרדה, מיון, על גבי מסועים אוטומטיים באופן יעיל ומדויק באמצעות מערכות אופטיות חדישות- כמעט ללא מגע יד אדם. כך, בסופו של התהליך, חומרים יקרי ערך כמו מתכות, קרטון, נייר ופלסטיק עוברים הפרדה מהפסולת הכללית ונמכרים מחדש.

הפסולת האורגנית, המהווה חלק משמעותי מהפסולת העירונית, מועברת לתהליכי עיכול אנאירובי לייצור ביו-גז המשמש להפקת אנרגיה, או לייצור קומפוסט לחקלאות. באמצעות תהליכים אלו, גרין נט תורמת לצמצום משמעותי בכמות הפסולת המועברת להטמנה, ומקדמת שימוש חוזר בחומרים, בהתאם לעקרונות הקיימות והגנת הסביבה.

בעוד מדינות רבות באירופה מצליחות לצמצם את כמות הפסולת המיוצרת מדי שנה, בישראל המצב הפוך: כמות הפסולת עולה ב-2.6% מדי שנה, וכל ישראלי מייצר 650 ק"ג פסולת בשנה בממוצע. הפער בשיעור המיחזור בולט במיוחד: בישראל רק כ-14% מהפסולת עוברת מיון ומיחזור כראוי, לעומת 46% מהפסולת במדינות אירופה. הקמת מתקני מיחזור ומיון מתקדמים נוספים כמו מתקן גרין-נט תציב את ישראל בשורה אחת עם המדינות המובילות באירופה, תסייע לצמצם את הפער ותשמור על משאבי הטבע של ישראל לדורות הבאים.

לדברי פיני יעקובי , יו"ר YSB, "המתקן משקף את מחויבותה של החברה לטיפול איכותי ומקצועי בפסולת למען הדורות הבאים, וכן מדגים כיצד שילוב של טכנולוגיה מתקדמת, מודעות סביבתית ושיתוף פעולה בין מגזרים יכולים להוביל לשינוי משמעותי ולהבטיח סביבה נקייה ובריאה יותר לכולנו."

גרינלנד: מה יש במקום שטראמפ רוצה כחלק מארצות הברית?

גרין נט: מהפכת המחזור שהציבה את ירושלים בחזית החדשנות הסביבתיתצילום: יחצ
גרין נט: מהפכת המחזור שהציבה את ירושלים בחזית החדשנות הסביבתית
צילום: יחצ
ליהוא הכהן, מנכ"ל קבוצת בלוג'ן. צילום: ענבל מרמרי
ליהוא הכהן, מנכ"ל קבוצת בלוג'ן. צילום: ענבל מרמרי

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?