חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה מאפיין גירושין של בני זוג חד מיניים ?

קרדיט תמונה FREEPIK

ידוע כי בני זוג יהודים יינשאו ויתגרשו בבית הדין הרבני ובני זוג מוסלמים יינשאו ויתגרשו בבית הדין השרעי. מה באשר לבני זוג חד מיניים שנישאו בחו"ל? האם הם יכולים להתגרש בישראל? האם הם יהיו כפופים להלכה היהודית? המאמר הבא ידון בכך.

האם בני זוג חד מיניים שהוכרו כידועים בציבור צריכים להתגרש?

זוגות חד מיניים לא יכולים להינשא בישראל, אולם הם יכולים להיות מוכרים כידועים בציבור ובכך להיות זכאים לזכויות משפטיות כשל נשואים.  התנאי להכרה בבני זוג חד מיניים כידועים בציבור היא ההוכחה כי הם מתגוררים יחדיו ומנהלים משק בית משותף.

עו"ד גירושין מומלץ todivorce מסביר כי דבר המאפיין את הזוגיות כידועים בציבור הוא שבני הזוג לא צריכים לעבור הליך או טקס גירושין כהלכה, המשמעות היא כי הידועים בציבור נהנים מזכויות של נשואים, אולם בבחירתם להיפרד, כל אחד מהם הולך לדרכו ללא בעיה.

מה שכן, הידועים בציבור יצטרכו להסדיר בניהם את ענייני הרכוש, משמורת ילדים ומזונות.

מה עם בני זוג חד מיניים שבחרו להינשא בחו"ל?

למרות האמור לעיל, הפסיקה הכירה בחריג לכך, בני זוג שבחרו להינשא בחו"ל ונרשמו כנשואים במדינת ישראל. כלומר, מדינת ישראל כן תכיר בתעודת נישואין רשמית ממדינה זרה והמשמעות לכך היא שבני הזוג יירשמו כזוג נשוי במרשם האוכלוסין של משרד הפנים.

עם זאת, שימו לב כי מדובר ברישום בלבד ולא בהכרה במהות הנישואין על פי חוק ולכן, גם כך, ככל שיחליטו להיפרד לא ייאלצו לעבור הליך גירושין.

גירושין במדינה הזרה בה נישאו בני הזוג

אופציה נוספת שעומדת לבני זוג חד מיניים היא להתגרש במדינה בה נישאו, עם זאת  לא תמיד הליך הגירושין ניתן לביצוע במדינה הזרה בשל כך שגירושין הוא הליך משפטי שלא מתאפשר לזר שלא תושב המדינה.

כיצד מתחלק רכוש בין בני זוג חד מיניים?

חלוקת רכוש בין בני זוג חד מיניים מתנהלת כרגיל, על פי הדין האזרחי, חלוקה באופן שווה אלא אם כן נאמר אחרת.

המשמעות היא, כי בני זוג חד מיניים שמקיימים משק בית משותף וצוברים נכסים ורכוש משותפים ייאלצו לעמוד בפני הדין האזרחי לחלוקת רכוש ואף תיתכן מחלוקת משפטית, במהלכה בית המשפט יפסוק מי זכאי לאיזה רכוש.

כמובן, שבני הזוג רשאים להגיע להסכם ממון משותף באשר לחלוקת רכוש שיסדיר בניהם את ענייני הרכוש העתידיים.

איזו ערכאה מוסמכת לדון בפרידה בין בני זוג חד מיניים?

ככלל, הליך גירושין מתחיל בפתיחת תיק גירושין או בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, כשמדובר בזוגות חד מיניים יש לפנות בבקשה להליך התרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה.

בית המשפט לענייני משפחה, ידון אף בענייני משמורת ומזונות ילדים, חלוקת רכוש, פירוק שיתוף ובכל הנושאים הרלוונטיים משפטית לפרידה.

מי מקבל משמורת על הילדים?

במקרים בהם, הילדים רשומים כילדים של שני בני הזוג באמצעות אימוץ או צו הורות פסיקתי, אין הבדל משמעותי בסוגיית הילדים, זמני השהות והמזונות והחלוקה תעשה לטובת הילד.

הדבר ששונה מזוגות לא חד מיניים, הוא כי תשלום המזונות מוטל על שני ההורים מגיל לידה ולא מגיל 6.

במקרים בהם, הילד הוא ילד ביולוגי של אחד מבני הזוג או שאומץ על ידי אחד מהם, הסוגייה מסתבכת ומורכבת יותר וההליך עלול להימשך זמן רב.

כמובן שקיים סיכוי כי בית המשפט יסיק כי למרות שמבחינה ביולוגית או חוקית הילד לא של אחד ההורים, מבחינה אישית אין להפריד בניהם וההורה ייחשב להורה לכל דבר ועניין וימשיך להיות זכאי להמשך קשר צמוד עם הילד.

בסיכומו של דבר, זוגות חד מיניים הם זוג לכל דבר ועניין, זוג שמנהל משק בית משותף וחיים זוגיים, לכן הם זוכים לזכויות רבות של כנשואים ואף רשאים להירשם בתור מוטבים בביטוח חיים ולהנות מזכויות סוציאליות רבות.

עם זאת, קיימת זכות שלא עומדת לזכותם והיא זכות הכרת נישואיהם בתוך ישראל, שכן ההלכה היהודית לא מכירה בכך, לכן ככל שבני הזוג מחליטים להתגרש, לא מדובר בהליך גירושין כהלכה ומספיק כי השניים יחליטו להפריד כוחות.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן